Dată: 19 August 2021
Nicio sursă istorică nu atestă cu exactitate cine a fost persoana care a inventat tocurile. În schimb, primii oameni despre care se cunoaște că ar fi folosit tocurile pentru prima oară erau, spre surprinderea tuturor - bărbați! E vorba de trupele persane ale armatei, care foloseau tocurile pentru a-și menține picioarele cât mai ridicate. Acest lucru se întâmpla în jurul secolului al XV-lea. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, tocurile moderne au ajuns în Europa datorită șahului Abbas al Persiei. Acest tip de încălțăminte era foarte extravagant, din acest motiv doar cei bogați își puteau permite să poarte tocuri. Aceștia foloseau tocurile pentru a adaugă niște cm în plus în înălțime, dar și pentru a demonstra că sunt superiori celorlalți. În timpul revoluției franceze, dar și înainte de aceasta, era câte o înălțime pentru fiecare clasă socială. De exemplu, prinții obișnuiau să poarte tocuri înalte de 6 cm. După ce revoluția franceză a luat sfârșit, tocurile au devenit mult mai populare în rândul femeilor.
Pe măsură ce au fost asociate cu stilul lor, femeile au început să poarte mai mult și tocuri de tip “Kitten”, în timp ce bărbații purtau încălțăminte cu talpă plată sau cu toc gros.
Cu toate astea, preocuparea noastră principală nu este istoria. În acest articol, vom vorbi despre acele tocuri făcute pentru fiecare ocazie. Așadar, urmărește lista de mai jos pentru a afla care este ghidul complet al tocurilor!
1. Tocuri “Lita” - pentru petreceri, shopping sau ieșirile în oraș
Cu siguranță ai întâlnit aceste tocuri, chiar dacă denumirea îți e străină, tocurile Lita sunt botinele cu toc gros, de tip “Block”. Pot fi purtate în mod regulat la birou în combinație cu rochii, fuste și jeanși alături de un top și un blazer.
Acest tip de tocuri e mai potrivit pentru purtarea pe timp de zi. Față de tocurile cu șiret, cele Lita au mai multă înălțime și greutate. Dacă nu te consideri capabilă să porți încălțăminte prea grea la serviciu, atunci poți opta pentru o pereche de botine cu șiret că alternativă.
2. Pantofi de lac - pentru întâlniri, adunări oficiale și petreceri corporate
Pantofii de lac sunt în general pantofi populari în rândul bărbaților. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, femeile au devenit mai obișnuite în a-i folosi ca încălțăminte pentru zilele de birou. Pantofii de lac pentru femei vin strict fără șireturi și sunt disponibili într-o varietate mare de culori. Cu toate acestea, perechile purtate de bărbați au întotdeauna șireturi. Avantajul principal al acestor pantofi dama de lac este că sunt extrem de confortabili pentru purtarea pe timpul zilei.
3. Pantofi cu talpă ortopedică - pentru plimbări prin parc, picnicuri și sesiuni de shopping
Pantofii cu talpă ortopedică sunt de obicei mai înalți la călcâi, însă talpa scade în înălțime pe măsură ce se apropie de degetele de la picioare. Pentru unele de femei, acest tip de pantofi este confortabil de purtat, deoarece pantofii cu talpă ortopedică vin diferite modele. Cu toate astea, dacă ești adepta tocurilor subțiri, le-ai putea găsi supraevaluate și puțin prea grele.
4. Tocuri conice - pentru ieșitul în oraș
Numele acestui tip de tocuri este derivat chiar din forma conului de înghețată. Forma tocului este asemănătoare cu acesta: este lată la călcâi, și subțire în vârf. Tocurile conice sunt disponibile și pe perechile de pantofi de lac. În schimb, în comparație cu tocurile stiletto, acestea sunt puțin înclinate.
5. Tocuri stiletto - pentru zilele de muncă și evenimente importante
Stiletto este cel mai popular tip de toc din garderoba oricărei femei care se respectă. Este un toc extins, subțire, atașat la pantofi eleganți dar și la sandale. Cuvântul “stiletto” provine de la pumnalul italian cu aceeași denumire, care arată destul de similar cu tocurile. E greu de aflat cine a inventat prima pereche de pantofi stiletto, însă se cunoaște faptul că în 1906 Andre Perugia a început să proiecteze pantofi în acest stil. Datorită popularității lor, pantofii stiletto sunt cunoscuți și sub denumirea de “pantofi fetiș”.
6. Balerini - pentru plimbări de seară și zile ocupate la birou
Balerinii sunt pantofi plați, cu toc foarte jos. Aceștia sunt asemănători cu pantofii purtați de balerine, de aici și denumirea. Mai presus de modă, aceștia sunt de asemenea și foarte comozi. Deseori vin accesorizati cu o bandă elastică, pentru a-i menține cât mai bine pe picior.
7. Tocuri Scarpin - ideale pentru birou
Tocurile Scaprin sunt destul de asemănătoare cu cele stiletto, însă au o înălțime mai mică decât acestea. Fiindcă sunt subțiri și înalte, de multe ori sunt și mai greu de purtat. Cu toate acestea, odată ce te-ai obișnuit cu ele, vei fi gata să cucerești lumea pentru că aceste tocuri sunt și deosebit de ușoare.
8. Tocuri Kitten - pentru după-amiezile ocupate și ieșirile pe timp de noapte
Dacă ești ocupată și trebuie să fugi de colo-colo la job, tocurile Kitten sunt perfecte pentru a face acest lucru. Nu te vor deranja niciodată la purtare datorită mărimii lor. Sunt tocuri de maxim 3-4 cm, curbate în spate - ceea ce le conferă nu numai o formă exclusivă, ci și confort.
9. Platforme - pentru femeile care vor să se simtă confortabil
Dacă ești genul de femeie îndrăzneață care are curajul să poarte tocuri înalte până la 20 cm, atunci poți alege o platformă completă. Pantofii cu platformă sunt disponibili în multe variante și într-o mulțime de culori. Acești pantofi dama piele sunt deosebit de comozi pentru că scad riscul de a face o entorsa din neatenție, datorită construcției lor.
10. Tocuri înalte - pentru ocaziile formale
Tocurile înalte sunt cele mai comune tipuri de sandale. De obicei, înălțimea tocului este 7-8 cm, niciodată mai mult de atât. Cu siguranță fiecare femeie are o astfel de pereche în garderobă, deoarece sunt extrem de potrivite pentru ocaziile formale și evenimentele importante.
Adaugă comentariu