Dată: 03 Februarie 2020
Ce este calapodul încălțămintei și ce importanță are pentru confortul personal
De câte ori nu ai avut probleme cu încălțămintea, deși ai cumpărat măsura perfectă? Da, chiar și pantofii aceia frumoși, pe care îi ochiseși de o lună și pe care ai renunțat să îi porți după câteva zile pentru că te strângeau. Se poate să fi crezut și tu că labele piciorului ți se umflă și ți se dezumflă din pricina reținerii apei sau că materialul din care este confecționată perechea de încălțări este de calitate inferioară.
Ce ar fi, însă, să cauți răspunsul altundeva? De exemplu, în anatomia piciorului. Este diferită de la persoană la persoană, astfel că, spre exemplu, o pereche de pantofi care ți se potrivesc ca măsură s-ar putea să nu îți fie deloc confortabili. Cum așa? Simplu! Conturul tălpii tale este diferit. De aceea există un calapod, adică un instrument care nu reprezintă altceva decât un tipar de lemn folosit pentru a confecționa încălțările, pentru a păstra forma și dimensiunile interioare ale acesteia şi, deci, confortul în utilizarea lor. De asemenea, acest termen se referă și la modelul în sine al încălțămintei.
Orice greșeală în alegerea modelului pantofului îți poate crea mari neplăceri. Iată, în continuare, cum se stabilește asta și de ce este atât de important să alegi încălțămintea care ți se potrivește din toate punctele de vedere.
Cuprins
1. Calapoadele încălțămintei: Adecvanţa dimensională
2. Indicele calapodului
3. Din ce este compus calapodul încălțămintei damelor sau bărbaților
4. Riscurile alegerii unei perechi de pantofi nepotrivite
1. Calapoadele încălțămintei: Adecvanţa dimensională
Calitatea oricărui tip de încălțăminte se formează în procesul de elaborare a acesteia. Nimic nu este întâmplător în această etapă, pentru că este obligatorie atingerea unei adecvanţe dimensionale, care este unul dintre cei mai importanți indicatorii calitativi. Aceasta determină cât de bine sunt satisfăcute cerinţele individuale ale utilizatorilor.
2. Indicele calapodului
Pentru a înțelege mai bine modul în care este confecționată încălțămintea, iată câteva clasificări ale indicelui calapodului:
-
Destinaţia încălţămintei (în funcție de vârstă și sex): sugari, copii de creşă, copii mici, preşcolari, școlari, adolescenţi, femei, bărbaţi;
-
Felul acesteia: încălţăminte închisă (pantofi casual, ghete dama, opinci, mocasini, sandalete, cizme clasice şi cu carâmbii scurţi pentru sezonul de primăvară-toamnă, pentru cros, din pantofi dama din piele naturală sau nu), uşoare (sandale, de casă, de voiaj), deschisă de vară (pantofi cu vârful şi călcâiul decupat, pantolete), de iarnă (ghete dama, cizme, botine, bocanci etc.), modele de gală de lux sau de ocazie ori sportive;
-
Înălțimea tocului (fără toc 5-10mm, 15-25mm, 30mm, 40mm, 50mm, 60mm, 70mm, 80mm, 90mm);
-
Forma vârfului calapodului (lat, mediu, îngust).
3. Din ce este compus calapodul încălțămintei damelor sau bărbaților
Calapodul este compus din mai multe părți, concepute astfel încât să asigure că te simți cât mai confortabil în încălțăminte. Astfel, curbura de sub talpă (glencul), distribuie în mod egal greutatea corpului. Staiful înfășoară călcâiul și asigură stabilitatea. Caputa este forma în care este tăiat pantoful, pentru a adăuga stil. Bombeul este tiparul din vârf, care poate fi rotund sau ascuțit. Nu în ultimul rând, tocul este un alt element cheie, care are nenumărate dimensiuni și forme.
4. Riscurile alegerii unei perechi de pantofi nepotrivite
Iată, deci, cât de importantă este stabilirea unui calapod potrivit pentru tine. Tipurile diverse de încălțăminte pe care le porți în funcție de anotimp sau de conjunctură pot să îți afecteze în mod negativ sănătatea picioarelor.
Nu bagateliza această problemă! Bătăturile nu sunt singurele afecțiuni cu care te poți confrunta. Nu de puține ori, o pereche de pantofi nepotriviți îți poate aduce dureri de spate. De asemenea, riscul deformării degetelor crește în cazul în care folosești încălțări care nu ți se potrivește pe calapod.
Nu cumpăra niciodată modele cu un număr mai mic doar de dragul aparențelor. De asemenea, durerea de călcâie la care ești expus/ă dacă porți pantofi prea strâmți se poate agrava și poate provoca alte complicații serioase. Și asta nu e tot! Ciupercile (micozele) de la picioare sunt foarte frecvente din pricina transpirației. Aceasta este determinată, la rândul ei, de cantitatea mult prea mică de aer care ajunge la degete.
Mai mult, circulația sangvină la nivelul piciorului devine deficitară. Din acest motiv, se pot declanșa reacții alergice, cu leziuni veziculo-buloase, pruriginoase, iar posibilitatea de reinfecție este foarte mare. Astfel de ciuperci pot supraviețui o perioadă foarte lungă de timp, mai ales dacă găsesc condiții favorabile: căldură și umiditate. Mai rău este faptul că aceasta se poate transmite și la persoanele din jur.
În concluzie, încălțămintea este un accesoriu foarte pretențios. Elaborarea unei perechi de pantofi se face după multe criterii și reprezintă un proces complicat, tocmai pentru ca, în final, confortul tău să fie deplin. Așa că, mare atenție! Alege-ți încălțările pe calapodul tău!
Acest articol a fost realizat de Champaigns.ro
surse foto: pixabay.com
Adaugă comentariu