SCHIMB DE MĂRIME GRATUIT !
SCHIMB DE MĂRIME GRATUIT !
Vezi toate articolele

Încălțămintea de munte, esențială pentru orice drumeț. Iată cum să o alegi pe cea POTRIVITĂ

Încălțămintea de munte, esențială pentru orice drumeț. Iată cum să o alegi pe cea POTRIVITĂ

Încălțămintea de munte, esențială pentru orice drumeț. Iată cum să o alegi pe cea POTRIVITĂ

 

            Ai stabilit destinația pentru vacanță, te-ai gândit ce traseu vrei să faci și ți-ai ales partenerii de călătorie? Ei bine, ACUM a venit momentul să îți achiziționezi și echipamentul de munte. Pentru început este suficient să îți cumperi un rucsac, de minim 20 de litri, o jachetă impermeabilă, o pereche de pantaloni, un tricou tehnic, șosete, ceva de pus pe cap și cel mai important... o pereche de ÎNCĂLȚĂMINTE DE MUNTE. 

 

CUPRINS

1. De ce este importantă încălțămintea pentru munte?

2. Cum alegi încălțămintea de munte?

3. Tipuri de încălțăminte pentru munte

 

1. De ce este importantă încălțămintea pentru munte?

            Răspunsul este simplu! Încălțămintea de munte ajută orice drumeț, fie că este la început de drum, fie că este deja profesionist. Aceasta are rolul de a asigura confortul și siguranța ta.

            Fiindcă o porți întreaga zi, o încălțăminte necorespunzătoare îți poate aduce diferite dureri, de la entorse, unghii căzute și până la glezne rupte. Așadar, nu pleca niciodată în drumeții cu teniși sau șlapi. Experții recomandă obligatoriu achiziționarea unei perechi de încălțări de urcat pe munte. Dacă, totuși, nu dorești să faci investiție mult prea mare, poartă o pereche de ghete care să-ți acopere glezna. Însă verifică dacă au talpa suficient de ridată pentru a crea aderență, altfel, riști să aluneci. Nu uita că la munte găsești urme de zăpadă chiar și în luna iunie.  

                Avantaje:

  • Încălțămintea de munte ferește tălpile și degetele picioarelor de accidentări;

  • Încălțămintea de munte oferă o aderență mai bună pe suprafețele ude și o tracțiune mai mare pe suprafețele moi;

  • Încălțămintea de munte protejează picioarele atât transpirația excesivă, cât și de umiditatea din exterior.

 

2. Cum alegi încălțămintea de munte?

            Dacă ești începător, cu siguranță te vei uita, în primul rând, la model. Total greșit! Încălțămintea de urcat pe munte trebuie să fie practică, iar aspectul exterior contează mai puțin. Așadar, verifică materialul din care este făcută, înălțimea ei și modelul tălpii, iar mai apoi ia o decizie, în funcție de anotimpul în care plănuiește să pleci în drumeție.  

Materialul – cea mai bună încălțăminte de munte este cea confecționată din piele de vită sau de vițel. Într-adevăr, este mai scumpă, dar oferă rezistență și impermeabilitate foarte bună. 

O alternativă mai ieftină pot fi încălțările din material sintetic, precum poliesterul, însă nu oferă aceeași rezistență ca pielea naturală. De asemenea, specialiștii zic că este foarte important să ții cont dacă materialul din care este confecționată încălțămintea este waterproof.  

Înălțimea – există trei tipuri de înălțimi pentru încălțămintea de munte: joasă, medie și înaltă. 

Prima este cea mai indicată pentru drumețiile care au loc vara, deoarece nu depășește glezna, ceea ce permite o aerisire bună a piciorului. Cea medie este cea optimă, indiferent de modelul bocancului, deoarece nu este deloc incomodă și susține glezna foarte bine. Cea din urmă este specifică doar pentru încălțămintea de munte pentru iarnă, întrucât protejează foarte bine piciorul de gerul prezent la altitudini mari.

Talpa – ar fi ideal să găsești o încălțăminte cu talpă cauciucată, cunoscută sub numele de Vibram. Aceasta are trei straturi: primul, care intră în contact cu solul și oferă aderență, tracțiune și stabilitate. Al doilea absoarbe vibrațiile și șocurile, iar al treilea asigură o respirație bună a piciorului și confort.

 

3. Tipuri de încălțăminte pentru munte

La fel ca în viața de zi cu zi, și încălțămintea pentru munte trebuie adaptată în funcție de anotimpul în care plănuiești să pornești în drumeție.

Încălțăminte de vară pentru munte: în sezonul cald, poți purta fie sandale speciale pentru munte, fie bocanci confecționați dintr-un material care permite o aerisirea bună a piciorului.

Încălțăminte de iarnă pentru munte: temperaturile cu minus și zăpada obligă purtarea unor bocanci speciali pentru iarnă. Aceștia acoperă foarte bine glezna și oferă o protecție termică excelentă a piciorului. Însă ține cont că nu pot fi purtați și într-un alt sezon.

Încălțăminte de munte pentru trei anotimpuri: ghetele care pot fi purtate primăvara, vara și toamna fac parte din categoria celor mai iubite produse, pentru că nu necesită o investiție multiplă. De asemenea, vestea bună este că acest tip de încălțăminte este ideal chiar și pentru traseele cu un grad de dificultate ridicat.

Aceste modele sunt valabile pentru ambele sexe, însă ar trebui, totuși, să ții cont că încălțămintea de munte pentru dame ar fi bine să fie mult mai rezistentă, întrucât ele au picioarele mai sensibile, iar din această cauză, se pot accidenta cu ușurință.

 

Acum că ai învățat să îți alegi încălțămintea pentru munte, poți pleca liniștit în aventură. 

 

Acest articol a fost a fost realizat de Champaigns.ro

Sursă foto: Shutterstock.com 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum